Klíma karbantartás, tisztítás


Szakszerű klíma berendezés karbantartás lépései, szakemberünk által

Beltéri egység:

A legalapvetőbb teendő minden esetben a készülék áramtalanítása. A külső műanyag burkolatot szükségszerűen portalanítja, mielőtt a klíma fedelét felnyitja. A fedél mögött található légszűrőket, melyek felfogják a porszemcséket, levegőben szálló egyéb szennyeződéseket kollégánk eltávolítja.

javitas

A szűrők és a hőcserélő takarítása forró gőzzel történik, ezáltal fertőtlenítjük ezeket az alkatrészeket.

A hőcserélőt egy külön erre a célra fejlesztett tisztítószerrel is bepermetezik, mely antibakteriális hatást fejt ki maximum 10 perc hatóidő elteltével. A karbantartás elmaradása esetén a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek.

Fontos része a karbantartásnak továbbá, hogy a levegőszűrőket a tiszta vízzel való kimosását követően alaposan megszárítsuk. Vizesen ne helyezzük vissza!

A teljesen száraz szűrőket szintén egy baktérium ölő hatású szerrel permetezzük a további egészséges klíma használat érdekében.

Ezt követően a szűrők visszahelyezhetőek, a műanyag fedél visszazárható. Ajánlott száraz törlőkendővel ismét áttörölni, mentesítve az esetlegesen kipotyogó szennyeződéstől és ujjlenyomattól.

Körülbelül 10 perc várakozás után a klíma berendezés újra áram alá helyezhető és programüzem során ellenőrizhető, hogy a távirányító megfelelően működik. Érdemes meggyőződni a távirányítóban lévő elemek feltöltöttség állapotáról.

Kollégánk egy speciális – úgy nevezett lézeres hőmérő segítségével, 16 fokon ellenőrzi a hűtési hatékonyságot.

Kültéri egység:

Attól függően, hogy a kültéri egység felfogatása hol történt – elkerülve egy esetleges balesetveszélyt-, kollégánk a külső felület tisztításával kezdi el a karbantartást. A portalanítást követően sűrített levegő segítségével nagy nyomással eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket.

panaout

A kültéri egységnél fontos ellenőrizni a szemmel is jól látható elektromos csatlakozók valamint a vezetékek épségét.

A kültéri egység a működtetése során nagy mennyiségű (~15-30m3/perc) levegőt szív át a hőcserélőjén. Így egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakodhat le rajta. Az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hő leadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát. Sajnos, így többlet költség merülhet fel a működtetés során, mert a berendezés túlmelegedhet.

Ellenőrzésre kerül továbbá a kondenzvíz elvezető cső épsége is, kiküszöbölve ezáltal egy esetleges dugulás kialakulását a rendszerben.

Teljes körű szolgáltatásunk már bruttó 7.900,- Ft-os áron előzetes időpont egyeztetést követően elérhető.

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére akár délelőtti vagy délutáni időpontokban.

Gondoljon a saját és családtagjainak, kollégáinak az egészségre még a nyári hőség és a klíma használat beköszönte előtt!

A légkondicionáló nem ártalmas, ha helyesen használja!